print

Projectmanagement ”reddingsplan voor Chemische fabriek”

Eén van onze E/MC managers werd gevraagd de levensvatbaarheid van een chemische fabriek, onderdeel van een chemie multinational, te beoordelen. Na diverse gesprekken met de Raad van Bestuur werd besloten tot het gelijktijdig inzetten van onze manager als Managing director a.i. en parallel hieraan drie Strategie Consultants in te zetten om een plan van aanpak te maken om te komen tot kostenreductie en efficiency verhoging. Hierbij was het uitgangspunt om samen met de beide vakbonden CNV en FNV te trachten het verlies van arbeidsplaatsen te beperken mits er voldoende cost-cutting en efficiency verbetering kon worden bereikt. Hierbij werd door de moedermaatschappij een principe akkoord gegeven op de Capex van een de-bottlenecking project op basis van een redelijke payback periode.

Onze manager ging aan de slag met het implementeren van Quickwins terwijl de Consultants een Quick Scan maakte van de situatie en de financiële analyse maakten. Gezien de tijdsdruk welke door de aandeelhouder op een conclusie aangaande de levensvatbaarheid werd gelegd, is binnen een maand een voorlopige conclusie gepresenteerd in de stuurgroep waarin naast onze manager, de senior consultant ook een manager van het bedrijf zitting hadden.

Na akkoord van de RvB tot uitvoering van het verbeteringsplan is door onze manager een VIP project met het personeel gestart. VIP staat hier voor "Value Improvement Programme". In de praktijk betekent dit dat er werkgroepen werden opgezet met elk een specifiek aandachtsgebied zoals; logistiek, onderhoudstops, technologie, energie etc. Toen de hele waardeketen werd geanalyseerd bleek al snel dat meer dan de helft van de operationele kosten door één leverancier werd bepaald. Met deze leverancier van diverse grondstoffen en diensten is toen de onderhandeling aangegaan om de bestaande (meerjarige) contracten open te breken om zo de fabriek te redden. Dit is uiteindelijk succesvol gebleken na maandenlange sessies met de divisie directeur van de betreffende leverancier. Dit was een belangrijke voorwaarde om continuïteit te kunnen garanderen.

Uiteindelijk heeft onze interim manager er met hulp van het personeel voor kunnen zorgen dat de reorganisatie beperkt is gebleven en er een significante cashflow verbetering tot stand is gebracht die de continuïteit van de fabriek heeft kunnen waarborgen. Dit alles in een professionele, constructieve relatie met de vakbonden. Uiteindelijk is de leiding overgedragen aan een nieuwe Managing Director en kon onze manager eindelijk genieten van een welverdiende vakantie.

E/MC heeft als managementbureau de expertise om zowel de juiste Interim Manager als Projectbemanning te leveren om onder de leiding van één bureau de opdracht te organiseren en te begeleiden.

Wilt u graag weten wat E/MC voor uw organisatie kan betekenen? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.